Workshops

1. Bypass aortocoronarian - Şef Lucrări Dr. Liviu Moraru, Dr. Valentin Şerban
Operaţia de bypass aortocoronarian este una dintre cele mai utilizare proceduri din chirurgia cardiacă din prezent, fiind folosită în cazuri în care riscul de deces al pacienţilor este extrem de ridicat. Participanţii la acest workshop vor avea ocazia să ia parte la o prezentare teoretică ce va acoperi patologia din spatele procedurii, şi de aseamea riscurile şi beneficiile intervenţiei, urmând ca apoi să practice tehnicile prezentate pe inimi de porc, cu instrumente şi materiale biologice specifice.
2. Tratament chirurgical al defectelor congenitale cardiace - Dr. Stroe Valentin
Două din cele mai frecvent întâlnite defecte cardiace congenitale sunt Defectul Septal Atrial (DSA) şi Defectul Septal Ventricular (DSV), în care pacienţii se prezintă cu o comunicare anormală fie în peretele interatrial, fie în cel interventricular. Participanţii la acest worshop vor fi mai întâi familiarizaţi cu aspectele teoretice ce trebuie luate în calcul, astfel încât să cunoască principiile din spatele procedurilor utilizate în chirurgia cardiacă congenitală, pentru ca mai apoi să participe la partea practică în care, sub atenta îndrumare a coordonatorului şi folosind instrumentele chirurgicale specifice, să corecteze astfel de defecte pe inimi de porc.
3. Înlocuirea valvulară aortică - Şef Lucrări Dr. Liviu Moraru, Dr. Sabău Mihai
Funcţia defectuoasă a oricărei valve cardiace este considerată afecţiune cu risc major asupra vieţii pacientului, şi necesită intervenţia chirurgicală imediată. Participând la acest workshop, studenţii vor avea ocazia să deprindă cunoştiinţele teoretice de bază necesare înţelegerii procedurii de înlocuire de valvă şi a posibilelor complicaţii, urmând ca la partea practică să se ofere explicaţii care să îi îndrume pas cu pas pe studenţi în înlocuirea valvei aortice pe inimi de porc.
4. Anastomoze vasculare avansate - Şef Lucrări Dr. Liviu Moraru, Dr. Felix Fărcaş
Efectuarea anastomozelor reprezintă o tehnică de bază utilizată în chirurgia vasculară, într-o varietate largă de afecţiuni ce pot deteriora sistemul circulator arterial al pacienţilor. Studenţii interesaţi de participarea la acest workshop vor fi îndrumaţi, după o prezentare teoretică ce pune bazele aspectelor esenţiale în înţelegerea procedurilor, spre familiarizarea cu partea practică, scop atins prin oferirea posibilităţii acestora de a efectua anastomoze şi reparaţii de perete vascular prin diverse metode, sub îndrumarea instructorilor, şi folosind materiale şi instrumente specifice.
5. Angioplastia coronariană, implantul sondelor de stimulare intracavitare - Prof. Dr. Dan Dobreanu
Rolul simulatoarelor în cardiologia intervenţională. Afecţiunile coronariere şi procedurile intervenţionale utilizate în corectarea acestora.
6. Imagistica cardiacă în asistarea cardiologului intervenţionist - Prof. Dr. Theodora Benedek, Şef Lucrări Dr. Iulia Monica Chiţu, Şef Lucrări Dr. Kovacs Istvan
a. Ecocardiografia(transtoracică şi transesofagiană) - demonstraţii live în sala de demonstraţii, cu proiecţia procedurilor pe ecran;
b. Angio Computer Tomografia Cardiacă - demonstraţii în direct din laboratorul de Angio CT, cu proiecţia procedurilor de reconstrucţie Şi analiză în sala de demonstraţii;
c. Tehnici imagistice intervenţionale în evaluarea pacientului coronarian (ecografia intravasculară şi tomografia de coerenţă optică) - demonstraţii live transmise în direct din sala de cateterism;
Discuţii şi concluzii;
7. ECG-uri ,,mortale" - Prof. Dr. Dan Dobreanu
Importanţa interpretării corecte a unui ECG în diagnosticul unor patologii cu risc crescut de moarte subită.
8. Suportul vital de bază (Basic Life Support) - Dr. Casoni Maria
Participanţii au Şansa de a învăţa tehnicile de bază în acordarea măsurilor de prim ajutor. Aceştia vor învăţa să aplice corect manevrele de resuscitare pe manechine, lucrând în echipe.
9. Resuscitarea cardiopulmonară în spital (Advanced Cardiac Life Support) - Dr.Turucz Emilia
Acest workshop constă în instruirea participantului în recunoaşterea ritmurilor de stop cardiac, introducere în protocolul de management cardiac avansat şi terapia electrică a inimii (defribilare). Participantul are ocazia de a exersa manevrele specifice pe manechin şi să asiste la simulări de cazuri lucrând în echipe.
10. Explorarea invazivă a circulaţiei pulmonare - aspecte particulare în hipertensiunea pulmonară - Conf. Dr. Ioan Ţilea
Se vor prezenta aspecte teoretice şi practice de explorare hemodinamică a circulaţiei pulmonare în două afecţiuni particulare, cu evidenţierea, rolului angiografiei pulmonare, respectiv a cateterismului cardiac drept, urmată de prezentarea unor cazuri clinice.
11. Explorări non-invazive în diagnosticul şi strategia terapeutică la pacientul cu boală cardiovasculară - Conf. Dr. Ioan Ţilea, Asist.Univ. Dr. Andreea Varga, Dr. Albert Tran
Workshop-ul cuprinde noţiuni teoretice şi de practică clinică pentru efectuarea de ECG REPAUS, ECG HOTLER, TEST DE EFORT, MONITORIZARE AMBULATORIE 24 DE ORE A TENSIUNII ARTERIALE (ABPM). Sesiune "hands-on", utilizând dispozitive folosite curent în practica clinică
12. Ecografie vasculară - Conf. Dr. Ioan Ţilea, Asist.Univ. Dr. Preg Zoltan
Studenţii vor fi familiarizaţi cu noţiuni de bază teoretice şi practice în diagnosticul şi monitorizarea afecţinilor arteriale (stenoze, ocluzii) la nivelul arterelor carotide, membrelor inferioare şi a afecţiunilor de la nivelul sistemelor venoase. Demonstraţii practice utilizând sisteme de ecografie vasculară.